Meniu
Social media
Informatii de contact
Address

Str. Grigore Plesoianu, Nr.11H, Jud. Dolj, Mun. Craiova

Email

office.cresong@gmail.com

Phone

+40 351 413 308

Articole

Global Village

Global Village

 

Obiectivul General al proiectului este acela de a combate discriminarea, xenofobia, stereotipurile, precum si stimularea intelegerii mutuale si a tolerantei, atat pentru grupul tinta, cat si pentru voluntari, prin cresterea gradului de constientizare despre alte culturi, invatare interculturala si metode ce faciliteaza descoperirea culturala.

Obiective specifice


Obiectivul Specific 1: Cresterea gradului de constientizare despre alte culturi, traditii si diversitatea de obiceiuri pentru 400 de tineri din 4 comunitati rurale prin organizarea a 100 de workshopuri in fiecare comunitate. 

Obiectivul Specific 2: Cresterea gradului de constientizare despre alte culturi pentru 300 de tineri din Craiova prin organizarea festivalului “Global Village Inter-Cultural Festival” in ultima luna de proiect.

Obiectivul Specific 3: Oferirea de oportunitati de dezvoltare personala si profesionala pentru 16 voluntari si 400 de tineri din grupul tinta.

Obiectivul Specific 4: Promovarea oportunitatilor de invatare pe tot parcursul vietii oferite de programul ERASMUS+ pentru 1000 de tineri in 4 comunitati. 

Rezultate

In cadrul proiectelor au fost desfasurate ateliere culturale si inter-culturale, in format „cultural blending”, cu activitati non-formale de prezentare a culturii tarilor din care provin voluntarii in institutiile partenere din cele 4 comunitati.  

Voluntarii au participat in programul de Pregatire, Adaptare si Formare, un program complementar de sprijin, care a fost special conceput pentru a ajuta la clarificarea obiectivelor, rolurilor si responsabilitatilor in echipa, la ajustarea asteptarilor voluntarilor, la capacitare pentru atingerea obiectivelor de proiect, precum si la dezvoltarea personala si profesionala a voluntarilor.

A fost promovat Programul Erasmus+ in cele 6 licee si 10 scoli din cele 4 comunitati si in organizarea evenimentului final desfasurat in Craiova. Pe langa prezentarile desfasurate in institutiile locale si partenere, au mai fost impartite 1200 pliante cu privire la oportunitatile Programul Erasmus+ pentru tineri. 

Evenimentul final a avut loc in Craiova, in cadrul institutiei “Teatrul Colibri” si a implicat un numar de 230 persoane, atat din cadrul celor 4 comunitati, cat si persoane interesate de proiect din Craiova. Evenimentul a avut scopul de a creste gradul de constientizare a culturilor eyropene, a identitatii europene si a valorilor europene in context inter-cultural prin intermediul prezentarilor, dansurilor, pieselor de teatru si proiectarea documentarelor realizate pe parcursul celor 6 luni de experienta SEV.

 

Impact

Proiectul Global Village a generat un cadru de invatare atat pentru voluntari, cat si pentru grupul tinta, activitatile desfasurate avand intotdeauna scopul de a promova un proces de tip "learning by doing". Astfel, voluntarii s-au dezvoltat prin experienta de sprijinire a grupurilor tinta din institutiile partenere.

Metodologia de lucru in cadrul proiectului s-a centrat pe o abordare mixta de cunostinte teoretice / practice bazate pe ghidare, invatare, planificare, evaluare si participare. Impactul asupra voluntarilor s-a regasit in procesul de dezvoltare personala, prin dobandirea de noi cunostinte, abilitati si atitudini, cu imbunatatirea competentelor in aria cetateniei active, a educatiei non-formale si a metodelor de lucru. Proiectul le-a schimbat voluntarilor modul de a privi importanta invatarii pe parcursul intregii vieti.

Grupurile tinta, elevii, si-au dezvoltat abilitatile de comunicare interculturala, au aprofundat cunostinte despre culturile europene, au participat in dialog inter-generational, au promovat traditiile romanesti si au constientizat diversitatea culturala europeana, si si-au sporit abilitatile de lucru artizanal. Rezultatul il constituie o forma de empatie inter-culturala, de sensibilizare fata de diferente culturale, respectiv de adoptare a atitudinilor de protejare a valorilor europene fata de gandiri stereotipale si fata de prejudecati. Proiectul a contribuit la dezvoltarea unor abilitati si competente transversale in randul elevilor, utile in toate aspectele vietii precum
lucrul in echipa, leadership-ul, increderea in sine, abilitatea de a interpreta si dezbate un subiect, capacitatea de a formula puncte de vedere argumentate, abilitatea de a vorbi in public, capacitatea de a reprezenta un punct de vedere comun.

Impactul asupra institutiilor se evidentiaza prin faptul ca acestea au multiplicat, in retea, mesajul proiectului si recomandarea de participare in actiuni similare sau bazate pe metodologia CRES. Scolile partenere au beneficiat de un transfer direct de practici de
educatie non-formala.

 

Follow-up

Proiectul Global Village sta la baza unor noi aplicatii, Do It Yourself! (DIY!) prin prisma componentelor de cetatenie activa si de invatare experientiala, respectiv Awareness Building Campaigns (ABC), in continuarea actiunilor de promovare a tolerantei si de invatare a participarii in context inter-cultural.